
Websites levert serieuze business op. Wordt het dan niet eens tijd dat we de website zelf serieus gaan nemen? In dit artikel combineren wij onze ervaring met bewezen onderzoeken van de NNgroup.com.
Voor online succes moet je niet denken in conversies, gebruikers en funnels maar juist in dat wat je wilt bereiken: mensen.
Bezoekers op je website. Dat is wat we allemaal willen. Het ultieme doel van je website is dat deze goed bezocht wordt. De rest komt vanzelf, toch?
Een foute beredenering, die wij vaak voorbij zien komen. Dat geldt ook voor het spiegelbeeld van bovenstaande stelling; veel tijd in een website investeren en vergeten het bereik te vergroten.
Deze scenario’s zorgen 100% van de gevallen voor een online fiasco. Dit baseren wij op onze jarenlange ervaring, en benadrukken dit graag met cijfers.
Hoe ontstaat een online fiasco
Voorbeeld: als verkoper van tuinstoelen voorzie je gouden tijden nu het weer warmer begint te worden. Je plaatst een button op de homepage van je website die naar een aanbieding verwijst. Deze plaats je rechtsonder op je homepage zodat het geheel mooier oogt.
Logischerwijs wil jij je verhaal kwijt als tuinstoelverkoper. Daarom zet je dat bovenaan de aanbieding pagina. Zo kan de gebruiker eerst kennis maken met jou. Uiteraard versterk je dit verhaal met een paar mooie foto’s van je werkplek.
De verkopen vallen tegen. Hoe kan dit? Het is toch juist fijn als mensen jouw bedrijf leren kennen. Fout. Onderstaande afbeelding laat zien waarom hier niks van klopt.

Wat wil de gebruiker dan wel?
Op het moment dat een gebruiker opzoek is naar een tuinstoel, is de tuinstoel het enige dat relevant is. Daar moet je duidelijkheid over geven. Hoe jouw bedrijf is ontstaan, zorgt voor afleiding en zal ervoor zorgen dat de gebruiker van je website afgaat.
Relevantie geef je dus door de juiste teksten te schrijven, online marketing. Met UX design zorg je voor duidelijkheid. Waar moet de gebruiker klikken? Niet rechtsonder op je homepage iniedergeval.
Onderstaande grafiek laat zien dat een absolute meerderheid van de gebruikers nog steeds de traditionele F vorm gebruikt wanneer het een website scant. Je knop naar die fantastische aanbieding moet dus linksboven in staan.

Hoe voorkom je fiasco’s in de toekomst?
De correlatie tussen online marketing en UX design is groter dan gedacht. Door principes van beide vakgebieden te combineren kun je websites veranderen in een regelrecht succes. Dit komt omdat je niet meer denkt in conversies, gebruikers en funnels maar juist in dat wat je wilt bereiken: mensen.
Uiteindelijk komen er mensen op je website terecht. Door naar deze mensen te ‘luisteren’ kan je antwoord geven op de vraag waar zij een antwoord op willen hebben. Empathie opbrengen. Voor het probleem van de gebruiker.
Met empathie voor het probleem, zal je de beste oplossing aan de gebruiker bieden. Daarom zal de gebruiker voor jouw dienst kiezen. Onderstaande grafiek laat zien hoe een dergelijk design proces werkt.
