19% van de mensen gebruikt dagelijks Siri van Apple

We horen het steeds vaker voorbij komen, voice search. Maar wat houdt dit nou precies in?

Voice Search houdt in dat je een zoekopdracht laat uitvoeren door middel van spraak.

Uit cijfers blijkt dat steeds meer mensen hier gebruik van maken. Denk hierbij aan zoeken via home assistent, mobiele telefoons of andere apparaten.

Zakenblad Forbes meldt dat wereldwijd 50% van alle zoekopdrachten wordt gedaan door middel van voice search. Dit is voornamelijk populair onder tieners. Business2community laat zien dat 55% van de tieners dagelijks gebruik maakt van voice search.

Nederland blijft in dit plaatje achter. Marktonderzoek van Multiscope geeft aan dat ongeveer 500.000 Nederlanders in het bezit zijn van een slimme speaker. Experts verwachten dat dit cijfer alleen maar gaat toenemen, dus is het misschien tijd om je eens te verdiepen in Voice Search.

 

Hoe werkt voice search?

Het grootste verschil tussen normaal zoeken en spraak zoeken is het aantal woorden. Normale zoekopdrachten bestaan vaak uit maximaal 3 woorden. Bij voice search worden vaak meer dan 7 woorden achter elkaar gebruikt.

Een voorbeeld:

Google search: Adres Smeedijzer Internet
Google Voice Search: Wat is het adres van Smeedijzer Internet?

De meeste vragen via een Home Assistent zijn de wie, wat, waar vragen. Oftewel, simpele algemene vragen waar men snel een antwoord op wil.

 

smeedijzer seo voice search

 

Hoe pas ik voice search toe?

Zoeken via spraak wordt steeds belangrijker. 19% van de mensen gebruikt dagelijks Siri van Apple. Voice search heeft een andere aanpak nodig qua Search Engine Optimization (SEO). Zoals eerder vermeld zijn de zoekopdrachten langer, maar alleen het eerste resultaat zal door Alexa, Siri of de Google Assistent verteld worden. Ook kan in spraak de zoekintentie veel beter vermeld worden vergeleken met een normale zoekopdracht.

Deze verschillende kun je ook vinden in de Search Engine Optimization. Locatie en lokale aspecten in taal worden veel belangrijker.

Met marketing kun je inspelen op lokale interactie. In elke provincie, dorp, stad en omgeving wordt anders gesproken. Woorden zijn anders in verschillende dialecten wat een uitdaging kan zijn, maar zeker ook een voordeel. Als bedrijf kun je inspelen op lokale gewoontes, dialecten en taal.

Zoekzinnen

Als we van zoekwoorden naar zoekzinnen gaan is het natuurlijk de vraag waar je moet beginnen. Om erachter te komen waar mensen eventueel naar zoeken kun je Answer the Public gebruiken. Deze tool geeft vragen weer bij een onderwerp. De meeste vragen beginnen met wie, wat of hoe.

 

Moet ik nu mijn hele website omgooien?

Een hele website omgooien hoeft nog niet, maar er liggen wel kansen. Veelgestelde vragen pagina’s, losstaande landingpages en gelokaliseerde content kunnen al een oplossing zijn. Dit is natuurlijk niet alleen iets voor de toekomst, maar kan ook in jouw voordeel werken met het huidige SEO beleid.

Wil je een keer sparren en kijken waar de kansen voor jou liggen op het gebied van SEO? Neem gerust contact met ons op.

« Klaar met lezen? Ga terug naar het overzicht

19% van de mensen gebruikt dagelijks Siri van Apple