Met een maandelijkse investering van slechts een paar uur kan je je website technisch prima up-to-date houden.

Vandaar dat ik nu schrijft over iets wat mij erg blij maakt; technische SEO. Ondergewaardeerd omdat het woordje technisch al veel mensen afschrikt maar zo belangrijk. Over het algemeen spreek je over ‘crawlability’ en ‘indexability’ bij technische SEO.

Verder denken dan de basis

Om het beter te begrijpen, moet je je inbeelden in de Googlebot. Dit is namelijk geen mens, maar een machine. De Googlebot werkt volgens protocollen en algoritmes. Met als uiteindelijke doel om de beste en meest relevante websites aan hun gebruikers te tonen.

Dat is waar de zogenoemde basis bij komt kijken. Als jouw website hoogwaardige en relevante content bevat, zal Google dit waarderen en jouw website sneller in zoekresultaten vertonen. Hetzelfde geldt voor als er veel backlinks naar je website verwijzen. Een aantoning dat je een hoogwaardige en relevante website hebt. Maar wat nou als de Googlebot helemaal niet toekomt aan het beoordelen van je website?

Technische SEO heeft betrekking op het vermogen van een zoekmachine om pagina’s op een website te openen en te indexeren. Als alles klopt, dan kan de Googlebot goed crawlen, en alle content op je website bereiken en indexeren. Helaas klopt dit niet in de meeste gevallen blijkt uit dit onderzoek.

Belangrijke technische SEO factoren

Dus door dit artikel te lezen ben je al op de hoogte en kan je blijkbaar het overgrote deel van het internet overtreffen? Dat klinkt te goed om waar te zijn. Dat dacht ik ook, maar het is schokkend hoe slecht websites tegenwoordig gebouwd zijn. Met een maandelijkse investering van slechts een paar uur kan je je website technisch prima up-to-date houden. 

Je moet alleen wel weten waar je op moet letten. Vandaar dat ik een opsomming heb gemaakt van de belangrijkste technische SEO factoren. Elke week zal ik deze factoren individueel benaderen zodat je dit zelf gemakkelijk bij kunt houden.

  1. Laadsnelheid

Mogelijk de grootste frustratie van het moderne web. Alles moet sneller, en vooral de laadsnelheid van een website. Aangezien de gebruiker er niks mee kan, als die aan het laden is. Vandaar dat een website zo compact mogelijk gemaakt moet worden. 

  1. Afbeeldingen

Een afbeelding lijkt simpel, maar de Googlebot kan niet zien wat erop staat. Daarom hebben afbeeldingen omschrijvingen nodig. Meestal ontbreken deze. Daarnaast zijn afbeeldingen veel te groot en vertragen ze de laadsnelheid van je website. Hier zijn dus veel verbeterpunten te behalen.

  1. Robots.txt en robot meta tags

Vertel de Googlebot wat wel of niet geïndexeerd mag worden. Een aanrader wanneer je pagina’s hebt die je nog niet wilt vertonen of pagina’s met weinig tot geen inhoud. Dergelijke pagina’s zijn slecht voor je uiteindelijk Google ranking.

  1. Pagination

Wanneer jouw webshop een groot assortiment aan producten verkoopt, kan het zijn dat dit over meerdere pagina’s verspreid zal worden. Het heeft echter geen zin dat pagina 4 van een subcategorie geïndexeerd wordt in de Google zoekresultaten. Je wilt namelijk pagina 1, want hier staan de best verkopende producten op. Met pagination regulier je dit op een logische manier voor de Googlebot.

  1. HTTP foutcodes

Denk aan verwijzingen of niet bestaande pagina’s. Een 404 is zeer slecht voor de gebruikerservaring en daarom moet je HTTP foutcodes altijd tijdig identificeren en oplossen. 

  1. Sitemap.xml

Een roadmap voor de Googlebot, waarin alle pagina’s binnen je domein op genoteerd staan. Handig voor wanneer een pagina onbereikbaar is, dan is er een kans dat deze toch geïndexeerd zal worden.

  1. Interne link structuur

Om bovenstaande, onbereikbare pagina, te voorkomen moet je een goede interne link structuur hebben. De theorie hierachter is dat alle pagina’s binnen 3 clicks vanaf de homepage bereikbaar moeten zijn en dat de belangrijkste pagina’s de meeste links hebben. 

  1. HTTPS & SSL

HTTPS is iets waar Google al enige tijd voorstander van is. In principe zorgt het ervoor dat alle gegevens op een veilige en versleutelde manier verwerkt worden. Iets waar je zeker een voorstander van kan zijn.

  1. Gestructureerde data/schema.org

Dit gestructureerd stukje code geeft je de unieke mogelijkheid om Google een beschrijving van de organisatie achter de website te geven. Denk aan je bedrijfsnaam en openingstijden. Als de Googlebot dit goed verwerkt zal dit op een fraaie manier in de zoekresultaten weergeven worden.

Eerste stappen die je hoe dan ook moet doen

Nu je ongeveer weet waar het misgaat, is het fijn dan je een beginnetje kunt maken. Zonder teveel tijd te investeren kan je heel snel veel winst boeken. Om je website een technische upgrade te geven raad ik aan om de volgende stappen uit te voeren:

  1. Maak een Google Search Console (en Google Analytics) account aan, zodat je inzicht krijgt in de indexeringstatus van je website.
  2. Genereer een sitemap.xml en upload deze in je Google Search Console.
  3. Doe de Google PageSpeed Insight en check welke pijnpunten je website vertragen.
  4. Minify je code door de Fast Velocity Minify plugin the downloaden in WordPress
  5. Neem contact op met je host als je nog geen SSL certificaat hebt. Check hier of je wel of niet een SSL certificaat op je domein actief hebt.

Na het uitvoeren van deze 5 stappen zal je website er technisch een stuk beter presteren. Googlebot zal dit opvangen en deze details zullen ervoor zorgen dat je gaat stijgen in de Google rankings. 

Houd onze website de komende weken in de gaten, voor een in-depth blik in de technische SEO wereld.

« Klaar met lezen? Ga terug naar het overzicht

Met een maandelijkse investering van slechts een paar uur kan je je website technisch prima up-to-date houden.