Een goed geoptimaliseerde website heeft alle pagina’s binnen 3 clicks afstand van de homepage.

Als eigenaar van een website in opkomst wil je natuurlijk voorkomen dat belangrijke pagina’s over worden geslagen. Met behulp van internal linking zorg je ervoor dat alles bereikbaar is, voor zowel Google als voor de gebruikers. Vanuit SEO en een usability standpunt iets wat de investering in tijd waard is.

Wat zijn internal links? Meest voorkomende internal links zijn tekst of afbeeldingen. Hun waarde hangt van de locatie af. Daarnaast bestaan er follow en no-follow links. Een no-follow link zal de Google robot ervan weerhouden om verder te crawlen. Dit is een slecht principe.

Internal link principes

Er zijn drie principes die je moet aanhouden voor een effectieve link. Zorg er altijd voor dat de anchor text betrekking heeft tot de inhoud van de betreffende pagina, sluit no-follow links uit en zorg ervoor dat de pagina daadwerkelijk bestaat. Een broken link is een no-go. 

Voor external links is het aangeraden om de target=“_blank” tag toe te voegen, om te voorkomen dat gebruikers de website verlaten.

3 klik afstand als norm

Een goed geoptimaliseerde website heeft alle pagina’s binnen 3 kliks afstand van de homepage. Dit zorgt niet alleen voor een betere gebruikerservaring, maar ook voor betere crawability; beter bereikbaar voor de Google robot.

Bij complexe websites kunnen breadcrumps voor opheldering zorgen. Door deze te combineren met gestructureerde data, kan je Google bijstaan in het indexeren van verstopte pagina’s. Het kan er eventueel ook voor zorgen dat de breadcrumps in de Google zoekresultaten zullen verschijnen.

3 kliks illustratie

Maximaal 3 kliks vanaf de homepage is de norm voor een betere gebruikerservaring

 

Google het zware werk ontnemen

Uiteindelijk zal het opstellen van een gestructureerde sitemap.xml en een robots.txt ervoor zorgen dat Google grotendeels het zware werk ontnomen zal worden. Dit zijn kaarten van wat er wel en ook wat er niet toe doet.

Een goede eerste stap is een sitemap te laten genereren, of een site-audit te laten doen.

« Klaar met lezen? Ga terug naar het overzicht

Een goed geoptimaliseerde website heeft alle pagina’s binnen 3 clicks afstand van de homepage.